KONTAKTA OSS OM FRAKTPRISER
images/start.jpg

 

Välkommen till Lidköpings Stenhuggeri

Vi har semesterstängt från 8 juli till 5 augusti 

 

Gå till gravstenar

Gravstenar i Uppsala

Gravsten Uppsala

Gravstenen utgör ofta en central del av samlingsplatsen för att minnas en avliden. En gravsten är också en naturlig plats för att tända ett ljus eller sätta en blomma. En plats i Uppsala att återvända till när man vill hedra, samtala med eller tänka på den avlidne lite extra. Vi utformar gravstenar utifrån era personliga önskemål för leverans i Uppsala.

Välj rätt gravsten

Det finns många stensorter, former, slipningar och färgtoner att välja på. Genom att göra en personlig och genomtänkt utformning av gravstenen kan ni berätta något om den som vilar under den och därigenom blir det också lättare att hålla minnena vid liv. Formen på stenen kan till exempel vara milt rundad, hjärtformad, strikt fyrkantig, tillbakadraget mattslipad eller mer tuff och råhuggen. Förutom att välja storlek, form och yta på gravstenen kan man även uttrycka sig med hjälp av olika typsnitt, ornament och symboler för att spegla den avlidnes personlighet eller intressen. Det kan vara allt från en bild på favorithusdjuret, ett klubbemblem för en sportintresserad, en dikt av favoritförfattaren eller en symbol för det yrke personen stolt arbetade med. Med hjälp av laserteknik kan vi bränna in bilder i sten och vi kan använda oss av allt från gamla pappersfotografier till nya digitala bilder.

Regler och begränsningar vid utformning av gravsten

Regler för exempelvis storleken på gravstenar är olika på olika kyrkogårdar så steg ett i urvalsprocessen bör vara att kolla upp vad som gäller vid just den gravplats där gravstenen ska placeras. Detta är speciellt viktigt om ni önskar en större sten för till exempel en familjegrav. Namn, födelsedatum och dödsdag ska framgå, men i övrigt är det mest fantasin som sätter gränser när det gäller gravyr. För allas trevnad är text och symboler som väcker anstöt inte tillåtna, gravplatsen ska vara en trevlig och fridfull plats.

Ren, hållbar och säker gravsten

En annan tidig fråga att ställa sig är hur ofta graven kommer att besökas och hur mycket tid man vill lägga på att sköta om den gravsten man väljer. Ska den avlidne begravas i Uppsala och alla anhöriga bor på annan ort blir det kanske glest med besöken och en lättskött sten är att föredra. Situationen kan också vara helt omvänd, det finns möjligheter att vara ofta vid graven och skötseln ses som en rofylld syssla. Olika ytor och utsmyckningar kräver olika mycket underhåll så rådfråga oss gärna i ett tidigt skede för att kunna göra ett klokt val utifrån era förutsättningar. En ren gravsten både håller längre och ser trevligare ut. En gravsten har väldigt lång hållbarhet men eftersom den utsätts för väder, vind och tjäle blir det slitage med tiden. Om gravstenen lutar eller svajar bedöms den som farlig och behöver åtgärdas, det blir du som anhörig som får det ekonomiska ansvaret för detta. En mindre gravsten utgör inte samma vindfång som en stor, en liggande sten behöver väldigt sällan stabiliseras. Är du fundersam kring utgifter för underhåll och vill göra ett bra val utifrån den aspekten så hjälper vi dig gärna med tips och råd.

Lidköpings Stenhuggeri AB

Idrottsvägen 7,
531 60 Lidköping
Tel: 0510-204 27
info@lidsten.se

Uppsalakontoret: Tel. 0510-204 27

Kontaktformulär


*Obligatoriska fält