KONTAKTA OSS OM FRAKTPRISER
start

 

Välkommen till Lidköpings Stenhuggeri

 

Gå till gravstenar

Gravstenar i Stockholm

En gravsten utgör en fin samlingsplats för att minnas en avliden. En plats att återvända till här i Stockholm när man vill hedra, samtala med eller tänka på den avlidne lite extra. Gravstenen är också den naturliga platsen för att tända ett ljus eller sätta en blomma. Vi tillverkar gravstenar utifrån era personliga önskemål för leverans i Stockholm.

Formgivning av gravsten

Genom att göra en personlig och genomtänkt utformning av gravstenen kan ni berätta något om den som vilar under den och kan lättare hålla minnena vid liv. Formen på stenen kan till exempel vara rundad, hjärtformad, strikt fyrkantig och blank eller mer råhuggen.

Förutom form och yta på gravstenen kan man jobba med olika typsnitt, färger, ornament, symboler och bilder för att förmedla budskap om den avlidnes personlighet eller intressen. Det kan vara allt från en bild på favorithusdjuret, landskapsblomman från den plats den avlidne kom från, en strof av favoritförfattaren eller en symbol för det yrke personen stolt arbetade med. Med hjälp av laserteknik kan vi bränna in bilder i sten och vi kan använda oss av allt från gamla pappersfotografier till nya digitala bilder.

Finns det några regler eller begränsningar vid utformning av gravsten?

Regler för exempelvis storleken på gravstenar skiljer sig mellan olika kyrkogårdar så ett första steg i processen bör vara att höra sig för om vad som gäller vid just den gravplats där gravstenen ska placeras. Speciellt viktigt är detta om ni önskar en större sten för en familjegrav. Namn, födelsedatum och dödsdag ska framgå, men i övrigt är det mest fantasin som sätter gränser när det gäller gravyr. Text eller symboler som väcker anstöt är naturligtvis inte tillåtna eftersom gravplatsen ska vara en trevlig och fridfull plats där alla besökare respekteras.

Ren, säker och hållbar

Innan ni går vidare med val av material, form, yta och så vidare bör ni fundera lite på hur ofta graven kommer att besökas och hur mycket tid underhållet av gravstenen får ta. Är en lättskött variant att föredra eller finns det utrymme och glädje i att vara oftare vid graven och ta hand om den regelbundet. En ren gravsten ser trevligare ut och håller sig fin längre. Rådfråga oss gärna i ett tidigt skede så får ni hjälp att göra rätt val för just er situation. Gravstenar utsätts för väder, vind och tjäle, med tiden blir det slitage. En gravsten som svajar eller lutar anses som farlig och behöver åtgärdas, det blir du som anhörig som får det ekonomiska ansvaret för detta. Genom att välja en liggande eller delvis liggande sten minskar man den typen av underhållsutgift.

Lidköpings Stenhuggeri AB

Idrottsvägen 7,
531 60 Lidköping
Tel: 0510-204 27
info@lidsten.se

Stockholmskontoret: Tel. 0510-204 27

Kontaktformulär


*Obligatoriska fält