KONTAKTA OSS OM FRAKTPRISER
start

 

Välkommen till Lidköpings Stenhuggeri

 

Gå till gravstenar

Gravstenar i Linköping

En gravsten är för många en viktig del av platsen i Linköping dit man återvänder när man vill hedra, minnas och samtala med den avlidne. Gravstenen utgör också en naturlig plats för att tända ljus eller plantera en blomma.

Vi utformar personliga gravstenar utifrån era specifika önskemål och levererar dem till Linköping med omnejd.

Utformning av gravsten

Det finns flera sorters sten och många former, slipningar och färgtoner att välja på. En personlig och genomtänkt utformning av gravstenen kan berätta något om den som vilar under den och på så sätt blir det lättare att hålla minnena vid liv. Formen på stenen kan till exempel vara mild, som rundad eller hjärtformad. Den kan också vara strikt fyrkantig och blank eller mer robust och råhuggen.

Förutom att välja storlek, yta och form på gravstenen kan man även uttrycka sig med hjälp av olika symboler, typsnitt och ornament för att framhäva den avlidnes personlighet eller intressen. Det kan vara allt från klubbemblem för en sportintresserad, en strof av favoritförfattaren eller en symbol för något annat personen tyckte mycket om. Med hjälp av modern laserteknik kan vi bränna in bilder i sten och vi kan använda både gamla pappersfotografier och nya digitala bilder. Detta gör det fullt möjligt att t.ex. få en fin bild på favorithusdjuret eller vyn från sommarstugan.

Regler och begränsningar vid utformning av gravsten

Namn, födelsedatum och dödsdag ska framgå, men i övrigt är det mest fantasin som sätter gränser när det gäller gravyr. Det ända som inte är tillåtet är text och symboler som väcker anstöt, gravplatsen ska vara en trevlig och fridfull plats där alla besökare respekteras. Regler för storleken på gravstenar är olika på olika kyrkogårdar så ett tidigt steg i urvalsprocessen bör vara att kolla upp vad som gäller vid just den gravplats där gravstenen ska placeras. Detta är speciellt viktigt om man funderar på en större sten för till exempel en familjegrav.

Skötsel av gravstenar

En annan fråga att ställa sig är hur ofta graven kommer att besökas och hur mycket tid skötseln av gravstenen får ta. Olika ytor och utsmyckningar kräver olika mycket underhåll för att se rena ut och hålla länge. Om den avlidne ska begravas i Linköping och nästan alla anhöriga bor på annan ort blir det kanske glest med besöken och en lättskött sten är att föredra. Situationen kan också vara helt omvänd, det finns möjligheter att vara ofta vid graven och skötseln ses som en rofylld syssla. Rådfråga gärna oss i ett tidigt skede för att kunna göra ett klokt val utifrån era förutsättningar.

En gravsten har väldigt lång hållbarhet men väder, vind och tjäle ger slitage på stenen med tiden. Av säkerhetsskäl kontrolleras gravstenar regelbundet och en gravsten som lutar eller svajar måste åtgärdas, det blir de anhöriga som får det ekonomiska ansvaret för detta. Är du fundersam kring utgifter för underhåll och vill göra ett bra val utifrån den aspekten så hjälper vi dig gärna med tips och råd.

Lidköpings Stenhuggeri AB

Idrottsvägen 7,
531 60 Lidköping
Tel: 0510-204 27
info@lidsten.se

Linköpingkontoret: Tel. 0510-204 27

Kontaktformulär


*Obligatoriska fält