KONTAKTA OSS OM FRAKTPRISER
images/start.jpg

 

Välkommen till Lidköpings Stenhuggeri

Vi har semesterstängt från 8 juli till 5 augusti 

 

Gå till gravstenar

Gravstenar i Eskilstuna

En gravsten är för många en viktig del av platsen dit man återvänder när man vill hedra, minnas och samtala med den avlidne. Gravstenen utgör också en naturlig plats för att sätta blommor och tända ljus samt blir något fysiskt att ta på vid besöket. Vi skapar och levererar personligt utformade gravstenar till kunder i Eskilstuna.

Personliga gravstenar

Det finns många val att göra när det gäller stensort, utformning, färgton och utsmyckning. En genomtänkt utformning kan berätta något om personen och på så sätt hjälpa till att hålla minnena vid liv. Formen på stenen kan till exempel vara strikt fyrkantig, milt rundad, hjärtformad eller mer tuff och råhuggen. Förutom att välja storlek, form och yta på gravstenen kan man uttrycka sig med hjälp av symboler, typsnitt och ornament för att framhäva den avlidnes personlighet och intressen. Det kan vara symboler för musikinstrument, yrken eller en strof av favoritförfattaren.

Med hjälp av laserteknik kan vi bränna in bilder i sten, en teknik som passar väldigt bra för att avbilda husdjur eller andra detaljrika bilder. Både pappersfotografier och digitala bilder kan användas som underlag.

Regler för utformning av gravstenar i Eskilstuna

Namn, födelsedatum och dödsdag ska framgå, men i övrigt är det relativt fritt när det gäller text och gravyr. Gravplatsen ska dock vara en fridfull plats där alla besökare kan känna sig respekterade och därför är det inte tillåtet med text och symboler som väcker anstöt. För den som funderar på en större sten eller en familjegrav är det viktigt att kolla upp vilka regler som finns när det gäller storleken på gravsten. Reglerna kan skilja sig åt mellan olika kyrkogårdar så kolla upp vad som gäller precis på den kyrkogård där gravstenen ska placeras.

Gravstenens skötsel

En gravsten har väldigt lång hållbarhet men väder och vind ger ändå ett visst slitage över tid. Olika ytor och utsmyckningar kräver olika mycket skötsel för att se rena ut och hålla länge. En ren gravsten ser också trevligare ut när man besöker den. Fundera gärna i ett tidigt skede på vem som ska ta hand om stenen eller om det är en tjänst som kan köpas in. Rådgör gärna med oss om ni har frågor kring detta eller välj en mer lättskött variant om det saknas tid och möjlighet att regelbundet sköta om graven.

Av säkerhetsskäl kontrolleras gravvårdar regelbundet och en gravsten som lutar eller svajar bedöms som en säkerhetsrisk. Det ekonomiska ansvaret för att åtgärda detta åligger de anhöriga. Även här finns det val att göra för den som vill minska den typen av underhållskostnader. Låga och liggande gravstenar utgör mindre vindfång än höga stenar och behöver sällan stabiliseras.

Lidköpings Stenhuggeri AB

Idrottsvägen 7,
531 60 Lidköping
Tel: 0510-204 27
info@lidsten.se

Kontaktformulär


*Obligatoriska fält