KONTAKTA OSS OM FRAKTPRISER
start

 

Välkommen till Lidköpings Stenhuggeri

 

Gå till gravstenar

Gravstenar i Norrköping

För många är det viktigt att ha en fin plats att återvända till här i Norrköping när man vill hedra och minnas en avliden och de flesta väljer en gravsten som samlingsplats. Gravstenen utgör också en naturlig plats för att plantera blommor eller tända ljus.

Vi skapar och levererar personligt utformade gravstenar till er i Norrköping.

Designa en personlig gravsten

Det finns olika typer av sten och många former, slipningar och färgtoner att välja på. En genomtänkt och personlig utformning av gravstenen kan berätta en del om den som vilar under den och på så sätt hålls minnena av personen vid liv. Formen på stenen kan uttrycka något om personligheten, var personen mild och kärleksfull kanske en rundad eller hjärtformad sten passar fint. En mera strikt person kan passa bättre ihop med en blank sten med raka linjer, kanske var personen mer robust och grov i kanterna eller tvärtom en mer näpen individ.

Förutom att välja storlek, yta och form på gravstenen kan man uttrycka sig med hjälp av symboler, typsnitt och ornament för att framhäva den avlidnes intressen och personlighet. Det kan vara allt från en strof av favoritförfattaren till symboler för jakt, natur och allt däremellan. Blommor och klubbmärken är andra exempel på symboler som får en att minnas att personen älskade att arbeta i sin trädgård eller var eldsjäl i en förening. Med hjälp av modern laserteknik kan vi bränna in bilder i sten och vi kan använda både nya digitala bilder och gamla fotografier av papper. Detta gör det fullt möjligt att t.ex. få en fin bild på favorithusdjuret eller vyn från sommarstugan.

Regler vid utformning av gravsten

Namn, födelsedatum och dödsdag ska framgå men annars är det mest fantasin som sätter gränser när det gäller gravyr. Det ända som inte är tillåtet är text och symboler som väcker anstöt, gravplatsen ska vara en fridfull och trevlig plats där alla besökare respekteras. Regler för storleken på gravstenar skiljer sig mellan olika kyrkogårdar så kolla upp vad som gäller vid just den gravplats där gravstenen ska placeras. Speciellt viktigt är detta om ni funderar på en större sten för till exempel en familjegrav.

Skötsel av gravstenar

En fråga att ställa sig tidigt är hur ofta graven kommer att besökas och hur mycket tid skötseln av gravstenen får ta. Beroende på vilken yta och utsmyckning stenen har krävs olika mycket underhåll. En ren gravsten ser trevligare ut och håller sig fin längre.

Finns det många anhöriga i Norrköping som regelbundet kommer att besöka och sköta om graven kan man välja mer fritt. Om det är tvärtom, det saknas anhöriga i Norrköping eller det finns ingen som har möjlighet att ansvara för att hålla stenen i bra skick, då kan man välja en mer lättskött variant.

En gravsten har väldigt lång hållbarhet men med tiden ger väder och vind ändå ett visst slitage. Av säkerhetsskäl kontrolleras gravstenar regelbundet och en gravsten som lutar eller svajar måste åtgärdas, det ekonomiska ansvaret för detta åligger de anhöriga. Rådfråga oss gärna så blir det lättare att göra ett klokt val utifrån era förutsättningar.

Lidköpings Stenhuggeri AB

Idrottsvägen 7,
531 60 Lidköping
Tel: 0510-204 27
info@lidsten.se

Norrköpingkontoret: Tel. 0510-204 27

Kontaktformulär


*Obligatoriska fält