KONTAKTA OSS OM FRAKTPRISER
start

 

Välkommen till Lidköpings Stenhuggeri

 

Gå till gravstenar

Gravstenar i Jönköping

När någon avlider är det viktigt för många anhöriga att få en fin plats att återvända till när man vill hedra och minnas den avlidne, de flesta väljer en gravsten som samlingsplats. Gravstenen utgör också en naturlig plats för att tända ljus och sätta en blomma samt blir något fysiskt att ta på vid besöket.

Vi skapar och levererar personligt utformade gravstenar till kunder i Jönköping.

Skapa en personlig gravsten

Det finns olika typer av sten och många former, slipningar och färgtoner att välja bland. En personlig och genomtänkt utformning av gravstenen kan berätta mycket om den som vilar under den och på så vis hålls minnena av personen vid liv. Formen på stenen kan uttrycka något om personligheten, var personen väldigt kärleksfull kanske en rundad eller hjärtformad sten passar fint. En blank sten med raka linjer är mer talande för en mer strikt person medan en annan person beskrivs bättre med en sten som är robust och lite grov i kanterna.

Förutom att välja storlek, yta och form på gravstenen kan man framhäva den avlidnes intressen och personlighet med hjälp av symboler, typsnitt och ornament. Symboler för jakt, natur, blommor och klubbmärken är exempel på sådant som får en att minnas att personen älskade att jaga, arbeta i sin trädgård eller var eldsjäl i en viss förening.

Textmässigt kan en dikt eller ett talesätt som personen ofta använde göra stenen mer personlig. Med hjälp av modern laserteknik kan vi bränna in bilder i sten och vi kan använda både nya digitala bilder och gamla fotografier av papper. Denna teknik lämpar sig väldigt bra för porträtt eller bilder på exempelvis husdjur.

Regler vid utformning av gravstenar

Namn, födelsedatum och dödsdag ska framgå men annars är det väldigt fritt när det gäller gravyr. Naturligtvis är det inte tillåtet med text och symboler som väcker anstöt, gravplatsen ska vara en fridfull och trevlig plats där alla besökares olikheter respekteras. Regler för storleken på gravstenar skiljer sig mellan olika kyrkogårdar så hör vad som gäller vid just den gravplats där gravstenen ska placeras. Speciellt viktigt är detta om man funderar på en större sten.

Skötsel för hållbara gravstenar

Beroende på vilken yta och utsmyckning stenen har behöver den olika mycket underhåll för att vara fin och hålla länge. Fundera därför tidigt på hur ofta graven kommer att besökas och hur mycket tid skötseln av gravstenen får ta.

Finns det många anhöriga i Jönköping som regelbundet kommer att besöka och sköta om graven kan man välja mer fritt. Om det är tvärtom, det saknas anhöriga i Jönköping eller det saknas någon som kan ta ansvaret för att hålla stenen ren, då kan man med fördel välja en mer lättskött variant.

Gravstenar har väldigt lång hållbarhet men väder och vind ger ändå ett visst slitage på dem. Gravstenar kontrolleras regelbundet och en gravsten som lutar eller svajar måste åtgärdas av säkerhetsskäl, det ekonomiska ansvaret för detta ligger på de anhöriga. En liggande eller delvis liggande sten minskar den typen av underhållsutgifter. Rådfråga oss gärna så blir det lättare att göra ett klokt val

Lidköpings Stenhuggeri AB

Idrottsvägen 7,
531 60 Lidköping
Tel: 0510-204 27
info@lidsten.se

Jönköpingkontoret: Tel. 0510-204 27

Kontaktformulär


*Obligatoriska fält