KONTAKTA OSS OM FRAKTPRISER
start

 

Välkommen till Lidköpings Stenhuggeri

 

Gå till gravstenar

Gravstenar i Göteborg

För många är det viktigt att ha en fin plats att återvända till när man vill hedra och minnas en avliden, de flesta väljer en gravsten som samlingsplats. Gravstenen utgör också en naturlig plats för att plantera blommor eller tända ljus.

Vi utformar gravstenar och gravvårdar utifrån era personliga önskemål för leverans i Göteborg.

Utformning av gravsten

Det finns flera olika sorters sten och många former, slipningar och färgtoner att välja på. En personlig och genomtänkt utformning av gravstenen kan berätta något om den som vilar under den och på så sätt blir det lättare att hålla minnena vid liv. Formen på stenen kan exempelvis vara mjukt hjärtformad eller elliptisk. Den kan också vara strikt fyrkantig och blank eller mer robust och råhuggen. Det är också effektfullt att blanda blankpolerat med mattare partier.

Förutom att välja storlek, form och yta på gravstenen kan man även uttrycka sig med hjälp av olika typsnitt, ornament och symboler för att spegla den avlidnes personlighet eller intressen. Det kan vara allt från en bild på favorithusdjuret, IFK Göteborgs emblem för en hängiven supporter, en båt för den som trivdes på havet eller en symbol för det yrke personen stolt arbetade med. Med hjälp av modern laserteknik kan vi bränna in bilder i sten och vi kan använda oss av allt från pappersfotografier till digitala bilder.

Regler att tänka på vid design av gravstenar

Namn, födelsedatum och dödsdag ska framgå men annars är det mest fantasin som sätter gränser när det gäller vad man kan gravera på gravstenar. Gravplatsen ska dock vara en fridfull och trevlig plats där alla besökare respekteras och därför är det inte tillåtet med text och symboler som väcker anstöt. Regler för storleken på gravstenar skiljer sig mellan olika kyrkogårdar här i Göteborg så kolla upp vad som gäller vid just den gravplats där gravstenen ska placeras. Speciellt viktigt är detta om ni funderar på en större sten planerar en familjegrav.

Skötsel av gravvårdar

En fråga att ställa sig tidigt i urvalsprocessen är hur ofta graven kommer att besökas och hur mycket tid skötseln av gravstenen får ta. Olika ytor och utsmyckningar kräver olika mycket underhåll för att se rena ut och hålla länge. Om den avlidne ska begravas här i Göteborg men de flesta anhöriga bor på annan ort blir det kanske glest med besöken och en lättskött gravvård är att föredra. Finns det möjlighet att köpa till gravskötsel med tvätt av stenen eller om det finns goda möjligheter att själv sköta om graven så kan man välja mera fritt. Rena gravvårdar både ser trevligare ut och håller längre.

En gravsten har väldigt lång hållbarhet men med tiden ger väder och vind ändå ett visst slitage. Av säkerhetsskäl kontrolleras gravvårdar regelbundet och en gravsten som lutar eller svajar bedöms som en säkerhets risk som måste åtgärdas, det ekonomiska ansvaret för detta åligger de anhöriga. En låg eller liggande gravsten utgör inte samma vindfång som en hög sten och behöver sällan stabiliseras. Den som vill göra ett ekonomiskt smart val utifrån kostnader för skötsel och underhåll är välkommen att r&a

Lidköpings Stenhuggeri AB

Idrottsvägen 7,
531 60 Lidköping
Tel: 0510-204 27
info@lidsten.se

Göteborgkontoret: Tel. 0510-204 27

Kontaktformulär


*Obligatoriska fält